Bestig Doi Suthep

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Når man besøger Chiang Mai er Doi Suthep et must. Doi betyder Bjerg og Doi Suthep er det bjerg der er nærmest centrum af Chiang Mai. Doi Suthep er den ene af de 2 bjergtinder på toppen af det enorme granit bjerg der er med til at omkranse Chiang Mai. Den anden tinde er Doi Pui som også er et besøg værd, idag skal vi dog kigge på Doi Suthep som er en smule mere interessant og desuden en smule lettere tilgængeligt.

Bjerget er 1.676 meter højt

Doi Suthep er 1.676 meter højt og dermed en smule mindre end Doi Pui, dog kun 9 meter. Der er flere udsigts poster på vejen op ad Doi Suthep og der er flere forskellige muligheder for at komme op ad bjerget, man kan trekke, cykle eller anvende transport som scooter, bil eller taxa. På vej op af bjerget støder man på flere små udkigsposter hvor lokale tilbyder drikkevarer og billige thairetter, så man behøver egentlig ikke medbringe mad eller drikkevarer til udflugten. Der er flere små templer og såkaldte “spirit-houses”, de små miniature templer hvor thai’erne ofrer mad og drikkevarer til Buddha, det er bestemt værd at sætte hele dagen af og besøge flere af disse små templer på vejen. Er man åben, smilende og venlig kan man falde i snak med de unge lokale munke som ofte arbejder på at renovere og vedligeholde de guldbelagte templer og deres smukke tilhørende haver og naturområder.
15 kilometer oppe af bjerget langs asfalt vejen og tæt på selve toppen, finder man et af det allermest hellige templer i Thailand; Wat Phrathat. Templet blev opført i 1383, men der er forskellige teorier om hvorfor templet egentlig blev opført. Den mest udbredte er legenden om “Den Hvide Elefant”.

Munken Sumanathera havde en drøm

I midten af det 14. århundrede havde munken Sumanathera en drøm om, at han skulle drage til byen Pang Cha I det nordøstlige Thailand. Efter lang tid søgen fandt han Buddhas skulderknogle som havde magiske krafter. Da han præsenterede knoglen for den daværende konge af regionen, afviste kongen ham, da han ikke kunne bevise de magiske kræfter. Kong Nu Naone, som regerede den nordvestlige del af Thailand hvor Chiang Mai befinder sig, sendte bud efter munken Sumanathera og hans magiske knogle. Til kongens store fornøjelse viste knoglen straks sine magiske kræfter og delte sig i 2 dele. Den ene del blev placeret i det stadig eksisterende tempel Suandok og den anden del bandt kongen på ryggen af en prægtig hvid elefant. Elefanten blev sluppet løs i junglen og dragede straks imod vest. Den store hvide elefant bevægede sig langsomt men stødt op ad Doi Suthep, tæt på toppen af bjerget truttede elefanten 3 gange i sin snabel og lagde sig derefter til at dø. Kongen anså det som et helligt kald og beordrede straks opførslen af det fabelagtige tempel; Wat Phrathat.
Doi Suthep
Flot skulptur ved Doi Suthep.

306 stejle trin

Når man ankommer til templet må man overkomme en sidste forhindring, 306 stejle trin op ad den hellige dragetrappe, men udmattelsen er det hele værd. Der er dog en lift til svagt gående eller dovne turister, men trappeturen er en oplevelse I sig selv.
Templet er placeret på klippesiden men en prægtig udsigt, hele Chiang Mai by kan ses fra templets østvendte side og på en skyfri dag kan man se bjergkæderne der omkranser regionen hele vejen rundt. Templet er fyldt med smukke statuer, ornamenter, guldbelagte bede-huse og smukke gamle vægmalerier der afbilleder historiske fortællinger. Indgang til templet er beskedne 30 baht og er vel givet ud.

Ej at forglemme

Husk at skrive en hilsen I den enorme gæstebog ved templets indgang og husk at smide fodtøjet inden du træder ind I selve tempelområdet. God fornøjelse.
Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Følg os her