Templer i Chiang Mai

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Noget af det første du vil bemærke, når du kommer til Chiang Mai, er de mange templer som næsten findes over alt. Uanset om du tror på religion eller Budisme, så er flere af dem bestemt et besøg værd. Efter at have boet her i over et år har jeg set en del, men der er lang vej endnu for at have set dem alle. Derfor har jeg til denne artikel valgt tre ud, som bestemt er værd at gå ind og se.

templer i chiang ai1

  1. Det og mest kendte tempel er Wat Phra That der ligge halvvejs oppe på Doi Sutep, det store bjerg lige uden for byen. Det kendste tempel i selve byen er Wat Chedi Luang som ligger på Prapokkloa Road ca 15 min. Gang fra Thae pae Gate. Det er utroligt flot og meget stroslået at komme ind i, desuden selvom det er stort,så er her dejligt temperet og fredeligt.

chiang mai temple 2

Bag templet ligger ruinerne at det gamle Jae-Dee-Luang, som for thaierne er et meget betydningsfuldt sted, som mange kommer og besøger på daglig basis, men størst er det når der en gang om året i slutningen af februar, Magha Puja Buddhist Festival, gås tre gang rundt om denne, hvor man beder om godt ting i det nye år. Er du her på det tidspunkt, kan det på det kraftigste anbefales, da det er en oplevelse helt ud over det sædvanlige og så er templet her anerkendt i hele thailand for netop denne event. 

chiang mai templer 3

På bagsiden er der desuden en anden helt unik mulighed, nemlig templets ”Munk chat cafee” http://www.monkchat.net/ ,hvor du på daglig basis har mulighed for at komme og snakke med en af stedets munke om løst og fast, men hovedsagelig er det oprettet for at munkene for mulighed for at øve sig på deres engels, som et led i deres ophold i templet og samtidig har du mulighed for at spørge ind til livet i templet og hverdagen som munk.

temple chiang mai2

Se mere om den store Magha Puja Buddhist Festival: http://chiangmaibest.com/makha-bucha/

 Charoen Prathet Rd. tæt ved Night Marked, finder Wat Chaimongkon. Igen et fantastisk område lige ned til Ping River. Når du kommer ind http://www.sildenafilcitrateotc.com gennem hovedporten, kan du købe fisk og padder til at sætte i floden her til venstre, men det forklare jeg om lidt.

Hvis du virkelig gerne vil udforske lidt mere om Budisme, så er templet her ret godt til at overvære og deltage i flere de ritualer der foregår i et Tempel, men har du mulighed for det er det rigtig godt hvis du kan have en thai med den første gang til at forklare det hele, så du får alle detaljerne med, men det skal ikke afskrække dig for at prøve på egen hånd.

templer chiang mai 5

Da templerne ikke er direkte statsstøttede, som kirkerne er i Danmark, så handler mange af disse også om at få samlet ind til den daglige drift. Derfor vil du opleve at mange ting herinde koster penge og at du godt kan komme af med et sted i mellem 200 og 400 bth. alt efter hvad du vælger at prøve. Men igen som jeg også har nævnt i andre artikler på denne side, så brug din sunde fornuft og vurder hvor meget du vil give for dette ferie minde.

templer i chaing mai

 

Nogle af ritualerne:

Inden du går ind i templet, kan du købe en standart gave til munkene, som er en spand med juice, lidt frugt, sæbe, blyanter og andre ting til dagligdagen, værdi 200 bth. I en af boderne til højre for templet / herefter køber du et lille lys, tre røgelsespinde og en blomst, alt sammen til Budda. Når du så skal ind i templet, så husk endelig at tage skoene af. Når du er kommet ind, så er der til højre nogle kuverter. I kuverten lægger du det beløb du ønsket at donere til templet og skriver dit eget eller hvis I er flere, så alle navne på og tager det hele med over til munken, som sidder langs væggen til højre. 

munk i chiang mai

Inden det bliver din tur så tager du en af de små kander og skåle med vand i, lige ved siden af munken. Alt dette foregår på knæ. Når det så er din tur kravler du frem og aflevere spanden og ligger kuverten på det klædemunken lægger frem foran sig. Nu starter han så at bede for dig og i mellentiden hælder du vandet op i skålen. Det gør ikke noget at du bliver færdig før ham. I medens han beder for dig/jer, så sprøjter han lidt vand på jer og når han så er færdig, får du bundet et armbånd om dit håndled, som symbolisere held og lykke fremover. Nu er du færdig her, men husk lige at tage vandet med dig og giv det til et af de hellige træer som passer på templet udenfor. 

floden chiang mai temple

Herefter kan du gå tilbage til hovedporten og som jeg startede med at forklare, så kan du her købe flere slags fisk, som sættes ud i floden, som et symbol på at man giver tilbage til naturen, igen om et håb og lykken så vil tilsmile en senere i livet. Alt dette kan i sagtens selv forsøge på egen hånd og er I i tvivl, så spørg jer frem, det er helt sikkert at både munkene og almindelige thaier nok skal hjælpe jer og især når I viser respekt for Budda.

Det sidste sted jeg har valgt at sætte fokus på er Wat Mahawan på Tha Phae Rd. Da templet kun ligger 200m. fra Tha Phae Gate, så er det meget nemt at besøge til fods.

wat mahawan templte

Lige så snart du kommer indenfor, vil du som det første opleve at du træder ind i en helt ny verden. Det er så frodigt og grønt derinde og det er en kæmpe kontrast til det larmende byliv udenfor.

chiang mai templer

Der er på stedet rigtig mange gode foto muligheder for den som har øjne for detaljerne og så er der samtidig et hyggeligt lille sted, hvor du kan få både skulder og fod massage og bare sidde og nyde det hele. Det kan bestemt anbefales som et godt sted, at gå hen lige og får et pusterum i en halv times tid.

templer i chiang mai thailandø

Efter en god fodmassage, så kan sulten godt melde sig og nu da Du alligevel er der, så vil jeg lige præsentere et af mine yndlings spisesteder, som faktisk ligger lige overfor templet. Her har de et rigtig godt menukort og så er det billigt.

templer i chiang mai slut

 

 

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Følg os her