GUIDE: Leje af hus i Chiang Mai

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Chiang Mai er en storby, hvilket også betyder at der er rigtig mange ejendomsmæglere tilknyttet. Når man skal til at leje et hus, lejlighed, bungalow eller hvad man nu er til, så er der rigtig mange valg muligheder – jeg har prøvet at lave et overblik til, hvordan man bedst muligt kommer i gang med dette.

Beslut dig for, hvor i byen du har lyst til at bo

Dette kan være svært hvis man kun lige er flyttet til Chiang Mai, men det har en stor betydning for om man bliver glad for at bo der eller flytter hurtigt igen og derved mister sit indskud. Man kan dele områderne i Chiang Mai op i 3 stk. Indre by – Her har du gåafstand til de fleste steder, og du kan finde en taxa med det samme, når du går ud på vejen. Her har du kun brug for en cykel eller bike for at komme rundt i byen 10-20 km uden for byen – Her får man mere for pengene, men er pludselig også mere afhængig af transportmidler, når man eksempelvis skal ud og handle, og bringe børn til og fra skole. Her er det en god idé at anskaffe sig en bil eller en bike til hvert medlem af husstanden. 20-30 km uden for byen – Her får man endnu mere for pengene, men er så langt uden for selve bymidten, at man planlægger når man skal derind og ikke har behov for det pulserende byliv mere end et par enkelte gange om måneden. Her kræver det også at man har en bil eller bike Find dit drømmehus – Her skal man til at lede diverse hjemmesider fra ejendomsmæglerne igennem, hvilket kan tage rigtig rigtig lang tid, da udvalget er enormt. Nedenfor har vi listet de største af ejendomsmæglerne med hjemmesider på engelsk. Der er selvfølgelig også den mulighed at man kører rundt og leder efter skilte, hvor der står “For rent” og ringer til ejeren eller udlejeren.

Find ledige boliger i Chiang Mai

Der er rigtig mange hjemmesider der tilbyder at formidle kontakt mellem udlejer og lejer i Chiang Mai. Her er det så agenten man kommer i kontakt med og dem som står for det praktiske inden kontrakten underskrives. Der findes faktisk en hjemmeside der er danskejet og hvor ejeren selv bor og driver virksomhed i Chiang Mai, så vil man have mulighed for at tale med en dansker inden man lejer et hus eller lejlighed, så vil jeg klart anbefale at det er denne hjemmeside man bruger: Real Estate Chiang Mai – Ellers er der også nogle udemærkede hjemmesider som jeg har listet herunder:

    • houseinchiangmai.net – Dette er en af de helt store og en af mine favoritter. Ikke en favorit fordi husene er bedre og billigere end de andre hjemmesider, men fordi at deres beskrivelse samt billeder er helt i top og hjemmesiden er hurtig til at vise billederne, hvilket gør at man hurtigt får et overblik.
    • chiangmaihouse.com – Dette er også en stor side, der giver dig et kæmpe udvalg. De er gode til at svare på mails her, men deres billedshow er meget langsomt.
    • mychiangmaihome.com – En god side, der giver et lidt andet udvalg end de to andre. Her kan man være heldig at finde et hus, som de ikke har på de andre hjemmesider. Deres billedshow er udemærket her og giver et hurtigt overblik over de forskellige huse.
    • classifieds.thaivisa.com/classifieds-chiang-mai/– Her har man virkelig mulighed for at finde huse der ikke er på de andre hjemmesider. Det kan man fordi ejeren selv kan oprette annoncer for deres huse og på den måde komme uden om ejendomsmægleren. Det betyder at man får husene billigere og tit kan finde nogle ret interessante tilbud. Desværre er deres billedgalleri meget ringe og giver ikke nogle særlig gode billeder / indtryk af de forskellige huse.

Skriv under på kontrakten

Når man endelig har besluttet sig er det næste step alt det formelle. Her er det vigtigt (ligesom i alle andre lande) at gå huset igennem for fejl og mangler. Tag billeder og notér fejlene ned, så der ikke bliver problemer efterfølgende. Kemien mellem udlejeren / landlorden og dig skal også være god. Dernæst skal kontrakten underskrives. Her vil man opleve, at det sjældent er muligt at leje et hus for mindre end minimum et år af gangen. Når drømmeboligen er fundet og kontrakten underskrevet, er det bare at læne sig tilbage og nyde sit nye hjem. God fornøjelse!

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Følg os her