Når du er ude at rejse er det vigtigt at tage nogle særlige hensyn for at værne om dit helbred. Nogle infektionssygdomme kan forebygges ved hjælp af vacciner, mens man i andre tilfælde må forsøge at undgå smitte. Vi beskriver herunder de vigtigste hensyn man skal tage ved rejse til Nordthailand.
Hvis du skal opholde dig i Thailand i mindre end en måned anbefales følgende vacciner
-
Stivkrampe/difteri: Vaccinen er en del af det danske børnevaccinationsprogram, men skal opdateres hvert 10. år for at yde den nødvendige beskyttelse.
-
Hepatitis A: Beskytter mod den type leverbetændelse der smitter via forurenet mad og drikke. Vaccinen beskytter i 25-30 år efter 2 doser med et halvt års mellemrum.
-
Evt. hepatitis B: Denne form for leverbetændelse smitter seksuelt og via blod. Hepatitis B kan føre til kronisk leverbetændelse og på sigt skrumpelever og leverkræft. For at være beskyttet mod hepatitis B på rejsen, skal man have 2 doser med en måneds mellemrum. En 3. dosis gives efter 5 måneder, hvorefter man opnår livslang beskyttelse.
Hvis du skal opholde dig i Thailand i 1-6 måneder anbefales følgende vacciner
-
Stivkrampe/difteri
-
Hepatitis A+B
-
Japansk hjernebetændelse: Sygdommen overføres via myggestik. Myggene stikker overvejende fra maj til og med oktober. Der er størst risiko for smitte i landlige områder. For at opnå beskyttelse på rejsen skal man have 2 doser med en måneds mellemrum.
-
Rabies: Vaccinen mod rabies er indiceret ved særlig risiko for dyrebid eller ved rejse til meget afsides steder, hvor det tager mere end 24 timer at komme til et hospital med behandling.
Ved ophold over 6 måneder eller ved særlige risikofyldte forhold, kan man overveje at supplere overnstående med følgende vacciner:
-
Tyfus: En type salmonella-bakterie, der overføres via forurenet mad og drikke. Oftest under meget uhygiejniske forhold.
-
Tuberkulose: Alvorlig infektion der smitter via luftvejene. Vaccinen har en relativ god beskyttelse hos børn, men mere tvivlsom hos voksne.
Beskyttelse mod myggestik
Det er altid fornuftigt at beskytte sig mod myggestik. Flere alvorlige sygdomme overføres via myggestik. I Nordthailand drejer det sig især om følgende:
-
Malaria
-
Dengue feber
-
Japansk hjernebetændelse
-
Chikungunya febera
Man kan begrænse risikoen for smitte af myggeoverførte sygdomme ved brug af myggebalsam. (Autan® eller DEET-holdige midler) og ved at sove under permetrin-imprægneret myggenet.
Medicinsk forebyggelse mod malaria
Udover beskyttelse mod myggestik anbefales det, at man i områder med høj risiko for malariasmitte – tæt på grænsen til Myanmar, Laos og Cambodja – supplerer med medicinsk forebyggelse. Der findes flere forskellige medikamenter på markedet med varierende priser og bivirkninger. Eksempler er Malarone og Vibradox. Valget af medikament bør foretages i samråd med en læge.
Husk at bestille tid til vaccination i god tid – optimalt set 4-5 uger før din rejse.