Top 10 – Det skal du IKKE når du rejser til Thailand

Opdateret:

Når du tager på ferie i Thailand, vil du blive overdynget med muligheder for sjove ting du kan se, lave og opleve.

Selv om det meste er spændende og virker tilforladeligt, er der noget af det, som du helst skal undgå, eller ihvertfald sætte dig ind i, før du tager beslutningen om at det skal være en del af din ferie. Selvom det bliver præsenteret som en mulighed, er det ikke sikkert det er værd at gøre eller sikkert.

I listen her finder du top 10 over de turist seværdigheder og oplevelser, som du gør klogt i at undgå på din ferie. 

1. Køre motorcykel uden erfaring, kørekort eller forsikring

Du stiger af flyet, finder en taxi til dit hotel, checker minibaren og styrter videre til den nærmeste motorcykel-udlejningsbutik. Omkring de største turist spots findes de i massevis overalt i Thailand. Som regel skal du ikke bruge mere end dit pas som ID når du lejer en motorcykel i landet.

Herefter kan du så drøne rundt på nogle af verdens farligste veje. (Bonusinfo: Som en tommelfingerregel, skal du altid huske, at du ikke må efterlade dit pas nogle steder. Selv hvis der blot skal tages en fotokopi af passet, gør du klogt i at være til stede.) 

Selvom det er let at leje en motorcykel i Thailand, er landets veje nogle af de farligste i verden. Og er du under 30 år, hankøn og på motorcykel i Thailand, er risikoen for en ulykke ekstremt høj! Derfor bør du overveje følgende: 

  1. Er du vant til at køre på motorcykel? 
  2. Har du kørekort til en motorcykel? 
  3. Har du været ude på en prøvetur, hvor en certificeret lærer tjekkede om du kunne finde ud af at køre på og håndtere en motorcykel? 
  4. Dækker din rejseforsikring hvis du er ude for en ulykke, uden at have kørekort til en motorcykel?

Enormt vigtige punkter at tage stilling til, før du lejer en motorcykel som turist. Husk det er ikke nødvendigvis kun dig selv, du udsætter for fare. 

På daglig basis er der hundredvis af turister, der modsætter sig ovenstående forholdsregler, og kaster sig direkte ud i den farlige thailandske trafik – uden nogen form for erfaring eller indsigt heri.

Berusede, med bar overkrop og endda ofte uden hjelm (der ellers må anses som helt basal beskyttelse), udsætter de sig selv og andre for enorm stor fare. Derfor hører man ofte om turister der har været ude for forfærdentlige ulykker.

De ender på et internationalt hospital, men fordi rejseforsikringen ikke dækker motorcykelulykker uden motorcykelkørekort, kommer de selv til at betale for et meget dyrt hospitalsophold. Så tænk dig om en ekstra gang. 

Summasummarum – er du ikke i besiddelse af kørekort til motorcykel, har du ikke kørt motorcykel før, eller har du drukket – skal du IKKE leje eller køre på en motorcykel i Thailand – sådan er det bare!  

2. Badetur på stranden ved den syd-andamanske kyst fra maj til november

Ikke mindre end 50 personer drukner hvert år ved Phukets vestkyst. Det sker som regel i regntiden, når den sydvestlige monsun forstærker bølgerne ved Andaman kysten. 

På øerne Krabi, Khao Lak, Phang Nga, Trang og flere sydlige øer, er der også en stor del drukneulykker og forsvundne badegæster hvert år.

Især kinesiske og russiske turister tæller højt i statistikkerne. Selve årsagerne til alle badeulykkerne er blandede, og ser man på listen herover, er den lang og indviklet. Men en af grundene til at kinesiske og russiske turister ligger højt i statistikken er, at mange ikke kan svømme.

Andre grunde til ulykker er, at der er få livreddere på strandene, at der ikke er nok information til turister omkring hvilke områder der er farlige at bade ved og hvornår. Endvidere, at mange feriegæster er opsat på at få det meste ud af deres badeferie, hvorfor nogle ignorerer de skilte der er sat op til advarsel og information på strandene.  

Selvom mange strande har sat røde flag op hvor det er farligt at bade, er mange af dem gamle og falmede. Og i forhold til den røde farve, er der også karambolage med kinesiske turister, da farven rød symboliserer held (og ikke fare) i kinesisk kultur. 

Endnu et problem er, at højsæson for kinesiske turister er fra maj til november (hvilket generelt er lavsæson for turisme i Thailand), hvor risikoen for at bade og svømme langs Phukets vestkyst er højest. 

Langs Thailands Golfkyst, nær Hua Hin, Samui og andre sydlige Golfkyst strande, ligger det utilregnelige og farlige badevejr normalt fra oktober til december. 

3. Løb i dagtimerne

Du vil gerne holde dig i form, du løber regelmæssigt derhjemme og du er på ferie hvor du kan få lidt ekstra kilometer på kontoen, endda mens du udforsker lokalområdet.

Så hvorfor ikke løbe når du er på ferie i Thailand? Jo, sagen er, at det er varmt – meget varmt – især sydpå. Og luftfugtigheden er også høj. Derfor er det meget hårdere for kroppen at løbe, og risikoen for at blive dehydreret eller udkørt er høj. 

Selvom det bliver lidt køligere om “vinteren” i de nordlige regioner (omkring december og januar), er Thailand meget varmt hele året. Derfor starter alle marathon og løbe events klokken 4 eller 5 om morgenen her. Det er simpelthen det eneste tidspunkt på dagen, hvor løb er relativt sikkert.

Hermed ikke sagt, at du ikke skal holde dig i form under din ferie, men brug hotellets fitnessrum, eller stå tidligt op, hvis du vil ud og løbe.  

Det gælder faktisk ikke kun for løb, men al slags sport – man bliver hurtigt dårlig, hvis man ikke er vant til varmen, hvilket sker for mange turister. 

4. Tiger-shows. 

Der er mange forskellige dyreshows i Thailand, hvor blandt andet fugle, delfiner, krokodiller og krybdyr og især tigre optræder for turister.

Det er ikke det samme som en zoologisk have, og typisk er der kun ét slags dyr der bliver vist frem. Spørgsmålet om hvorvidt det er okay at se disse shows er lidt mudret.

På papiret er det lovligt. Alle shows er godkendt ved thailandsk lov. Men derfor er det ikke nødvendigvis okay rent dyreetisk. Derfor bør du huske på følgende før du beslutter dig for at besøge et tiger-show: 

  1. Tigeren, der er et af de vildeste rovdyr i naturen, er på ingen måde skabt til at sidde stille, halvt bedøvet og fastlåst i kæder, alt imens turister aer dem. 
  2. Tigeren er en truet dyreart overalt i verden.
  3. Især den Indokinesiske tiger, der lever i Thailand og de omkringliggende sydøstasiatiske lande, er et jagende dyr, der kan forårsage fatale skader med et enkelt slag, såfremt man er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det sker da også at turister kommer til skade under et tigershow. Eksempelvis blev en australier bogstavelig talt sønderrevet under et besøg i Tiger Kingdom i Kathu på Phuket i 2015. Han overlevede trods sine skader, der blandt andet var et komplet oprevet brystparti. 

Skal man nævne noget positivt om Tiger Zoo´s, kunne det være deres avlsprogrammer. De sørger trods alt for, at holde arten i live (selvom det er af alle de forkerte grunde). Dog er den såkaldte gen-pool ikke noget at råbe hurra for, hvorfor det i det lange løb, ikke er en bæredygtig måde at avle tigre på. 

4 –  Besøge en (dårlig) zoologisk have

Selvom elefantridning og tiger shows bliver mindre populære for turister, fungerer dyre-underholdning stadig som et trækplaster, især for asiatiske og østeuropæiske turister. 

Det på trods af, at de thailandske zoologiske haver ikke lever op til international standard og bliver ved at få kritik. Især på platforme som Trip Advisor, hvor du finder billeder af sølle omgivelser og ensomme, udmagrede dyr, fra forargede turister, der fortryder deres besøg i den pågældende zoo. 

Især er den zoologiske have i Phuket dårligt repræsenteret. Faktisk er den udvalgt som den dårligste turistattraktion i Phuket af mange af Trip Advisors brugere. Rutinemæssigt scorer den en eller to stjerner, samt kommentarer der får en til at tro, at de besøgende kommer ud fra et slagteri frem for en moderne zoo. 

Du kan forestille dig en gammeldags zoologisk have fra 1950erne, hvor dyrene er proppet sammen i små uegnede bure, uden tilstrækkelig rengøring eller vedligeholdelse – så ser du en Thai Zoo for dig. Mange af stederne lugter, og dyrenes helbred skranter.  

Det er altså slet ikk det samme som en moderne zoologiske have, hvor alle forholdsregler følges for at dyret kan leve i de bedst mulige omgivelser. Så kan du jo spørge dig selv, om denne form for indirekte dyremishandling, er noget du har lyst til at støtte?

5. Elefant Ridning

Elefantridning ligger højt på manges to-do liste når de er i Thailand. Overalt i landet finder du elefant camps, hvor man kan betragte og endda ride rundt i skoven på det store vandrende dyr.

Men der er mange problemer forbundet hertil. Tænker man på, at thailandske elefanter under disse forhold kun bliver 48 år, hvor de under gode forhold, normalt lever op til 60 år, begynder alarmklokkerne at ringe. 

Som årsag til den svære situation med elefant ridning, ligger moderne ændringer i landets skovarbejde. Førhen fungerede elefanterne som “bære-dyr” i skoven. Men eftersom den slags arbejde er forsvindende, bevæger mange af elefanterne og deres ejere sig ind mod byen og turistindustrien for at tjene penge.

Elefanter er dyre i drift, de spiser MEGET mad, hvorfor elefant ejere er tvunget til at finde en “buisness” der kan give penge i kassen. Der kan ikke lade sig gøre, bare at sætte elefanterne fri, når man ikke længere kan bruge dem i skoven.

Derfor er behov for en holdbar langtidsløsning til de arbejdsløse elefanter og deres ejere. Løsningerne er heldigvis stille på vej, men endnu ikke helt etableret. Eksempelvis findes der elefant “sanctuaries” og “pensions” parker .

De åbner op overalt i landet. Her tilbydes et mere naturligt miljø hvor mennesker og elefanter kan mødes. Og selvom de egentlig bare er alternative betalings-zoo´s, er de stadig langt bedre end størstedelen af de thailandske elefant camps. Hvorfor deres indsats kun er positiv, og man kun kan håbe på at flere af den slags kommer. 

Der ses endda en tendens til nye mere strikse regelsæt i disse wildlife områder, hvor enhver kontakt mellem det vilde dyr og mennesker er u-set; selv fodring og vask af elefanter er bandlyst. Det bliver spændende at se om dette bliver den nye norm. 

Så hvis du gerne vil opleve elefanter på nær hold når du er i Thailand, anbefales det, at du går langt uden om de gængse elefant camps der tilbyder elefantridning, og i stedet sigter mod steder hvor dyrets behov er i centrum. Her tænker vi på elefant pensions parker og sanctuaries, som er meget bedre at støtte. 

6. Køre i taxa eller tuktuk uden aftalt pris

Nok mest relevant i turist mekkaerne; Bangkok, Pattaya, Chiang Mai, Samui og Phuket. Og 

der er selvfølgelig forskel på taxa og offentlige transportmuligheder i Thailand – hvor nogle lokationer gør det bedre end andre. Eksempelvis har Pattaya den smarte “bath bus”; her hopper både lokale og turister af og på for kun 10 baht. 

Taler vi Bangkok er det generelt nemt at tage en taxi, men trafikken kan være forfærdentlig, især omkring byens værste turistfælder.

Samtidig er det enormt dyrt at tage en taxi eller tuktuk i Phuket sammenlignet med andre steder i Thailand, og sågar nogle vesterlandske byer. Årsagen til de høje priser er en lang historie, hvor begreber som “katal”, “mafia” og “afpresning” indgår. 

Generelt er det bedste du kan gøre, når og hvis du skal bruge en taxa, at aftale prisen før du stiger ind. Gør hvad du kan for at prutte startprisen ned, og gør det helt klart, hvad i har aftalt, før turen begynder. 

Det er lovpligtigt for taxaer i Thailand at anvende et taxameter. Men det sker sjæIdent – i Phuket; nærmest aldrig. Dette på trods af velmenende tiltag fra både regeringen, militæret og andre officielle institutioner – de har stort set ingen effekt på de vilde taxi og tuktuk chauffører i Phuket. 

Det du kan gøre er, at acceptere, priserne er høje, og så forhandle en pris, FØR DU STIGER PÅ. Det sidste gælder uanset hvor du i landet du befinder dig. 

7. Underskrive kontrakter uden grundig rådgivning og vejledning 

SKRIV IKKE UNDER PÅ NOGET i Thailand, uden først at rådføre dig med en loyal og kvalificeret Thai advokat, samt indhente bekræftelse fra en vesterlandsk advokat. Husk på, at du laver forretning i et fremmed land, på et fremmed sprog, i en fremmed kultur, hvor der er tusindvis af andre før dig, der er faldet i fælder med lyssky eller ringe udført retslige dokumenter. 

Over årene har historier om udlændinge der brænder fingrene med kontraktuelle problemer, fyldt de thailandske aviser og hjemmesider. Historierne minder meget om hinanden og går som regel ud på, at “dreng møder pige.

Pige og dreng flytter sammen. Dreng vil købe hus. Dreng køber ejendom i Thai kærestes navn (fordi udlændinge ikke kan eje land i Thailand). Forholdet går dårligt. Thai kæreste smutter og sælger huset, uden at fortælle det til eks-kæresten. Og herfra bliver det kun værre.”

Selv hvis du bare skal underskrive en simpel lejekontrakt, skal du få den tjekket af folk der kender det thailandske retssystem. Tommelfinger-reglen er som følger: Check, check, check. Og check så lige igen. 

9. Diskussioner med Thai politi

Du er doomed allerede før diskussionen starter. Politiet i Thailand er på en mission som kræver meget af dem (især i steder som Patong), eftersom turister gør nogle MEGET dumme ting. 

Oven i det har vi korruption. Det thailandske politi er generelt dårligt betalt, og der er en hel generation af politifolk som prøver at arbejde sig op gennem systemet, ved at købe sig til højere stillinger, for derved at få en større del af de såkaldte “tea money” (bestikkelse), som stadig florerer meget i systemet. 

På trods af mange mange tiltag og de bedste intentioner om at få systemet renset, har korruption været der i generationer, og det forsvinder ikke lige i morgen. Det er vel integreret og fastlåst i systemet.

Med det sagt – bliver du stoppet for en mindre forseelse, såsom ikke at bære hjem eller ikke have et gyldigt kørekort på dig, så skal du gøre som de siger: betal, og gå så væk derfra.

Ja, du støtter dermed korruption, men du har ikke andre muligheder. Selv hvis du kræver at “tale med en overordnet” eller går til en politistation med din klage, bliver du ikke blive hørt. 

Er du involveret i en mere alvorlig situation, hvor der kun er lokalt politi til stede, eksempelvis en trafikulykke eller personskade, er det bedst at forholde dig roligt og insistere på, at en person fra turistpolitiet eller en officiel konsulent kommer frem til stedet, før du gør noget som helst. I det mindste skal du kontakte dem, før du siger ja til noget.  

Du skal IKKE blive sur eller begynde at diskutere med det lokale politi. Deres engelsk er højst sandsynligt dårligt og de repræsenterer et system der virkelig kan få dig i problemer – her taler vi høje bøder eller fængsel, hvis du spiller dine kort forkert. 

10. Smide tøjet

Du er vant til vestlige normer, hvor topløs (sol)badning er helt acceptabelt. Det er varmt og fugtigt, og du er kommet til Thailand for at bade og få sol.

Og du har set masser af billeder af bar-piger i små hotpants og mini trøjer, der danser rundt i thailands nattevarme. Ja, men det bliver du nødt til at glemme. Du er i Thailand og på trods af en umiddelbar accept af at vise lidt hud, er det stadig et dybt konservativt land, når det kommer til beklædning og offentlige steder. 

Dobbeltmoral er der masser af, når vi taler om dette emne, og du lærer først de uskrevne regler, når du har boet i landet et par år. Kort fortalt er det for Thaier generelt okay, at du går rundt uden trøje i turist-zoner, men du skal ikke langt herfra, før ideen om hvad der er acceptabelt ændrer sig – og det sker lynhurtigt. 

Noget der er helt sikkert er, at du skal tænke over din påklædning når du besøger templer eller steder hvor du ser billeder af den thailandske Kongefamilie eller Buddha.

Er du i tvivl om den lokale dresscode, eller en situation, kan du altid spørge en af de lokale. 

Men du skal for eksempel ikke gå til det lokale immigrationskontor i shorts, sandaler og en tanktop og forvent at blive betjent – for det bliver du ikke. Og som topløs på en strand i Thailand, vil du nok tiltrække opmærksomhed fra det lokale politi, og måske endda få en bøde. 

Checkliste til din ferie i Thailand

  1. Læs kort om de steder du skal besøge i Thailand og deres normer og regler på internettet. Der er masser af sider hvor du kan læse nogenlunde de samme ting omkring opførsel, dos and donts, som her.
  2. Lav lidt forarbejde omkring de steder du skal besøge, tal med andre turister og dit hotels medarbejdere vedrørende råd og forslag (selvom hotel medarbejderne ofte får kommission).
  3. Hvis du udfører nogen som helst form for forretning eller større køb, kontakt da en lokal advokat samt en advokat der kan oversætte. Især hvis du køber ejendom eller grund. 
  4. Tænk før du handler. Du er i et fremmed land og de gør bare tingene anderledes i Thailand. Des længere du har boet her, des mere forvirrende kan det blive. Så brug dit hoved før du bruger dine penge. 
  5. Hvis du ikke ville gøre det derhjemme, så skal du heller ikke gøre det i Thailand – også selvom det virker nemmere her. 

This text is made with inspiration from the english version “top ten things NOT to do in Thailand – 2019”. Thanks to Tim Newton for the insights and for let us do a danish version of the article.

Read it here: https://thethaiger.com/thai-life/top-10-things-not-Thailand-2019

Gnm. bedømmelse 5 / 5. Stjerner: 2

Ingen bedømmelser endnu

Kristian Ole Rørbye

OM Kristian Ole Rørbye

Kristian har siden 2009 boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai. Som manden bag Nordthailand.dk deler han sin dybdegående viden om både byen og Thailand generelt, og tilbyder et unikt dansk perspektiv på livet i Nordthailand.

Skriv en kommentar

Følg os her

OPLEVELSER I THAILAND SE MERE »