Sidst opdateret


13 farlige dyr i Thailand

Lad os indse det der er altid en bagside, og det er altid en god ide at være parat, hvis uheldet skulle være ude, hvor liv og lemmer kan være på spil.

Dyrene beskrevet herunder bør helt klart ikke tage modet fra en om at besøge en af verdens bedste feriesteder. Solen, koralrevene, imødekommende folk, spektakulære landskaber og fantastisk mad kompenserer mere end nok for den lille risiko for at møde noget ubehageligt.Booking.com


1.🐍Slanger:

Konge Cobra i Thailand

I Thailand er disse altid skræmmende og ofte farlige.

Hvis der er græs eller underskov, er der en chance for at der er slange, selv i byparker eller hotelhaver. De gode nyheder er at de fleste vil løbe (eller glide) væk hvis de ser man kommer. De dårlige nyheder kommer hvis man står på en. At slå på græsset med en kæp ser måske fjollet ud, men hvis man skal krydse åbent land, er det ikke en dårlig ide for ens personlige helbred.


Spyttende Kobraer er i stand til at sprøjte deres gift ind i øjnene på en person på tre meters afstand, så hvis man ser en slange, skal man helst gå i en stor bue uden om og give den masser af plads. At forsøge på at slå en slange ihjel er specielt en farlig aktivitet. De virkeligt farlige arter (specielt kobraer og hugorme) vil ikke forsøge at flygte, de vil angribe.

Hvis uheldet er ude og man bliver bidt, behøver man ikke bekymre sig om at identificere slangen, men gå direkte til nærmeste hospital. Thailand har et fremragende sundhedssystem, der er meget vandt til slangebid. Hvis man får behandling inden for en time eller to, burde man for det meste være på den sikre side. Det er omkring 7000 tilfælde med slangebid hvert år (Hvilket er mindre end i USA), men der dør kun cirka 30 af det. I Thailand er rejseforsikring anbefalet, da behandlingen kan koste omkring 200 dollars (ca 1140 kr) afhængigt af hvor i landet man befinder sig.

Førstehjælp ved slangebid

Førstehjælp ved slangebid involverer vaskning af såret med vand og sæbe, man skal sørge for ikke at bevæge den kropsdel, der er blevet bidt og holde såret lavere placeret end hjertet. Hvis det nærmeste hospital er mere end en halv time væk, kan man lægge en bandage små 10 cm over såret for at reducere spredningen af giften. Bandagen skal være løs nok til at man kan møve en finger under den, ellers kan der komme skader, hvis der ikke kommer blod nok. Nogle ækle fotografier af slangebid kan findes begravet væk i denne pdf: slangebid foto pdf

Billeder af Thailands giftige slanger.

 

2. Kæmpe Skolopendere (ørentviste)

Stor skolopender i ThailandKæmpe Skolopendere kan findes overalt på Thailand, i byer såvel som i skoven, og kan blive på størrelse med en underarm. Ligesom andre insekter i troperne vil skolopenderne forsøge at komme indenfor, hvis det regner meget, for ikke at drukne. En sko eller en taske kan give dem et godt ly, og hvis de overraskes i skjulet uden muligheder for at flygte, vil de bide.

Deres bid dræber ikke, men i tre eller fire dage vil offeret have stærke smerter, selv et skud morfin fra det lokale hospital vil kun tage toppen af smerten.

Biddet ligner lidt et bid fra en lille slange, og kan i mørket blive forvekslet med et sådanne. Offeret skal have et skud imod stivkrampe, smertestillende og hvile. Hvis der kommer en allergisk reaktion, vil det måske være nødvendigt med hjælp til vejrtrækningen.

De er store nok til at opdage om dagen, men for ens egen sikkerheds skyld, bør man aldrig gå uden sko på om natten, også indendørs!

 

3.🎐Gobler

Giftige gobler i ThailandHajer er ikke et problem i Thailands vande, så derfor er goblerne det mest farlige dyr, man har risikoen for at møde mens man svømmer. De kan give en masse smerte, og efterlade skader der tager flere uger om at hele. I ekstreme tilfælde får man grimme ar.

Undgå at svømme i overskyet vejr, eller efter en storm. Stærk sol er farligt for gobler, og de vil ikke komme nær kysten i godt vejr. Hvis man kommer i kontakt med dem, skal man forsigtigt fjerne eventuelle rester fra sin hud og bade det med vineddike, hvis det er muligt. Fersk vand vil gøre smerten værre.

Hvis det er et større område af kroppen der er ramt, eller hvis smerten er meget slem, bør man tage på hospitalet. Der blev for nyligt rapporteret om et dødeligt tilfælde i Phuket.

 

4. Koraller

Koreller i NordthailandDøde koraller kan være barberblads skarpe og give slemme snitsår. Levende koraller kan skade på samme måde som gobler.

Dykkere og snorkeldymmere bør være opmærksomme.

 

 

 

 

 

5. Myg

Giftige myg i NordthailandMyg kan være en stor trussel mod helbredet i Thailand, hvor de smitter med Malaria, dengue feber/dandyfeber, eller Japansk hjernesygdom, men selv hvis disse sygdomme ikke eksisterede, kan disse insekter ødelægge en ferie alene ved at være en irritations faktor.

Myg undgår sollys og er mest et problem om natten. Men de kan stadigt være i gang om dagen i skyggefulde steder som under træer, restaurant borde og på dårligt oplyste steder. At dække sig til om natten med lange ærmer er en god foranstaltning, men vær opmærksom på at de større arter af myg kan stikke igennem bomuld for at nå et måltid.

Det fleste stik vil kun give en mild irritation, men hvis man er allergisk overfor dem, kan reaktionen lede til en frustrerende hævelse, der kan være flere dage om at forsvinde.

De fleste lokale apoteker har folk ansat der kan engelsk, og som kan anbefale en lang række ting der kan reducere irritationen. ”Tiger Balm” (tiger balsam) indeholder et naturligt bedøvende stof, og er en favorit blandt thailænderne. ”Clobet cream”, som ofte kan findes, er imod betændelse og bakterieinfektion.

Hvor moderne bygninger for det meste holder sig myggefri, er maleriske hytter på stranden lavet af bambus ikke. Hvis der er et tilhørende myggenet, der kan bruges mens man sover, er det en rigtig god ide at benytte det. Udendørs giver midler, baseret på DEET, mod insekter en god og effektiv beskyttelse. Det finder man hurtigt ud af, den første aften man glemmer det!

6.🦂Thailands skorpioner

Gidtige skorpioner i NordthailandDisse kan være på størrelse med en hånd og er overraskende hurtige. Underligt nok er deres stik mere smertefuldt jo mindre de er, da giften i deres brod normalt er mere koncentreret. Historiern om dem går på, at de bliver tiltrukket af gammelt øl, så derfor skal man skaffe tomme flasker af vejen hurtigt.

Sorte skorpioner, der er den mest almindelige art i Thailand, giver meget sjældent et dødeligt stik, og bliver ofte ikke tænkt på som en seriøs sundhedsrisiko. Og hvis man ligefrem sammenligner dem med deres dødelige kusiner og fætre i Mexico og middeløsten, kalder man dens gift mild.

Men det anbefales at man tager på hospitalet med det samme, da nogle kan få en allergisk reaktion. I en sag der skete fornylig, dødede en mand fra Wales mange uger efter at være blevet stukket i Thailand.

Behandlingen består af modgift, hjælp til vejrtrækningen (hvis nødvendigt), antibiotika og et skud mod stivkrampe. Man kan dæmpe smerterne ved at lægge is på.

Se video med dødelig skorpion i Thailandsk jungle her:

 

7. Edderkopper

Gidtige edderkopper i NordthailandThailand har masser at store edderkopper med et skrækindjagende udseende, men kun få af arterne vil bide et menneske. Dette betyder dog stadigt, at der er masser af folk, der bliver bidt hvert år.

Heldigvis er dødsfald fra edderkoppebid meget sjældne, mindre end 3 per år over hele verden, og disse er for det meste på grund af allergiske reaktioner

De farligste edderkopper i Thailand gemmer sig for det meste i skoven. Nogle taranteller har et rygte for at være aggressive, og biddene er smertefulde og bliver bedst behandlet på et hospital med modgift. Symptomerne inkluderer hævelse, udmattelse, kramper, vejrtrækningsbesvær og feber. Disse kan nogle gange komme nogle dage, efter man er blevet bidt.

For ens egen sikkerhed bør man ryste skoene og tøjet, før man tager det på, specielt når man er ude på landet!

 

8. Myrer

Giftige myrer i NordthailandDer er flere arter af myrer i Thailand, end nogen nogensinde har haft tiden til at tælle. De vil ikke flygte hvis de får chancen. De angriber! De store arter forlader sig på råstyrke for at fordrive deres insektfjender.

Disse myrerer vil kun bide en med deres stærke kæber. De mindre arter (nogle så små at man næsten ikke kan se dem) har alle mulige former for gifte og allergener, de kan sprøjte ind i huden. Efter en dags tid eller så vil det værste bid føles, som om at nogen langsomt driver et spyd gennem ens krop. Hold altid udkig efter myrer!

Det bedste forsvar er er hygiejne: Alt mad der ligger i huset eller på hotellet, samt madpletter på tøjet, vil hurtigt tiltrække kolonner af myrerer. Cortisone (jeg kan ikke finde nogen oversættelse for det ord, det er tilsyneladende et medicinsk begreb, også på dansk) creme vil reducere betændelse og smerte effektivt, hvis man bliver bidt. Lokal medicin, som Tiger Balm (Tiger balsam), er mindre effektive.

 

9. Giftige larver

Giftige larver i NordthailandFarverige insekter er ofte giftige. Klare farver er et signal om farer, og tager modet fra angrebslystne dyr. Larverne er ingen undtagelse fra denne regel. De på billedet viste dyr har giftige hår, som de kan affyre ud i luften.

Hvis nogle af hårene lander på huden, vil de drive en til vanvid. Det rygtes, at nogle arter endog kan slå en lille hund ihjel. Thailænderne kalder dem Buung Haan.

 

 

 

 

 

 

 

10. Dragefisk

Giftige dragefisk i Nordthailand

Dragefisk er en af de mest giftige fisk i det åbne hav. Deres pigge på rygraden bruges aktivt til at indsprøjte gift i alt levende, der kommer for tæt på.

Hos et menneske der bliver forgiftet, vil det resultere i akut smerte med en sandsynlighed for vejrtrækningsproblemer og opkastning. Behandling på et hospital er stærkt anbefalet, selvom en forgiftning næsten aldrig er dødelig.

Den er sjældent nær sandstrande, så den er ikke så farlig for badegæster. Dykkere og snorkeldykkere bør være opmærksomme på sikkerheden.

 

 

11. Hunde

Hunde i Nordthailand kan være smittedeHunde er en stor del af livet i Thailand. Der bliver holdt et stadigt stigende antal kæledyr. Der er også en stor mængde af omstrejfende hunde, der kan have betydelige problemer med helbredet.

Mange hunde i byerne vandrer frit omkring, og sover ofte på større gader, alt imens trafikken forsigtigt slår en bue uden om dem. Udryddelses (begrænsnings) programmer kan ikke benyttes på grund af buddhismens respekt for livet. Steriliserings programmer har vist sig ikke at være effektive.

Omstrejfende hunde i Thailand er for det meste omgængelige, men de kan blive truende i større flokke om natten, og nogle vil bide hvis de føler sig truet.

En af de bedste måder at håndtere agressive hunde er at bakke væk, mens man holder øjenkontakt og være villig til at forsvare sig selv. Thailændere vil ikke tøve med at bruge en kæp eller sten i selvforsvar, det bør du heller ikke.

Hvis man bliver bidt er det essentielt at få øjeblikkelig behandling på grund af rabies, der er et stort problem i Thailand. Igen er det anbefalet at man har en rejseforsikring.

 

12. Aber

Smittede aber i NordthailandFor det meste er vilde aber sky overfor mennesker, og vil ikke komme folk for nær. Men på nogle turissteder, og ved visse templer hvor de er tolereret, har mange aber mistet deres naturlige frygt, og tigger om mad. De er søde når de får hvad de vil have, men kan somme tider være en plage, specielt i større flokke.

Som aber andre steder vil disse dyr stjæle alt, specielt hvis det er spiseligt. De kan lyne en taske op og rode sig igennem indholdet. De kan flå spejle fra biler og motorcykler. De kan endda forsøge at tyrannisere folk for at få en snack. Dette kan være skræmmende for børn, og er somme tider en trussel mod deres sikkerhed. Lad være med at bakke væk, brug gerne kæppe og sten, og de vil fortrække sig.

Hvis man bliver bidt, skal man omgående på hospital på grund af faren for rabies.

 

 

13. Iglerne

Giftige igler i NordthailandIglerne er almindelige i sumpede/våde områder og stillestående vand. I vand svømmer de aktivt mod en hvilken som helst forstyrrelse af vandet. Hvis de på land sanser tilstedeværelsen af et menneske eller dyr, vil de rejse sig op og svaje fra side til side i en søgende bevægelse.

Hvis de får kontakt med noget hud, vil de hurtigt suge sig fast med sugekopperne på bugen, og hovedet vil undersøge huden efter et godt sted at bide sig igennem. På minuttet vil de skarpe tænder skære en åbning og stikke hovedet ind. De kan suge så meget som syv gange deres egen vægt i blod, før de lader sig falde af. Ved at bruge et anti-koaguleringsstof forhindrer de blodet i at størkne, og såret kan bløde i flere timer efter.

Iglerne er den største trussel mod helbredet, når der er oversvømmelser i byerne. Oversvømmelserne bringer slamvandet op til overfladen fra kloakkerne. Iglerne flyder ind fra landområderne, og giver sår der bliver inficerede.

Fornylig, under en serie af oversvømmelser over hele Thailand, blev mange tusinde folk syge på denne måde. Regeringen anbefalede at man bar cowboy bukser og poser rundt om fødderne for at holde iglerne væk, en billig løsning der sikkert ville hjælpe.