Generelle råd om personlig sikkerhed i Thailand

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Thailand er overordnet set et sikkert rejsemål, og antallet af fysiske overgreb på enkeltpersoner er meget lavere end i mange andre dele af verden. Der er dog mange andre ting, man skal være opmærksom på, når man besøger kongeriget. I denne artikel vil vi beskrive nogle af de mest relevante faktorer, hvis du vil undgå nogle vanskeligheder i forbindelse med besøget.

Indhold

Solen

thailand solUndervurder aldrig hvor kraftig solen er. Du kan risikere at blive slemt forbrændt, hvis ikke du tager dine forholdsregler – uanset om det er sommer eller vinter. Solen er stærkest mellem 10 og 15. Bær en solhat, solbriller, brug en vandafvisende solcreme med faktor 30 eller mere. Undervurdér aldrig solen!

Drikkevand

thailand drikkevandUndgå til en hver tid at drikke vand fra vandhanerne i Thailand, da det ikke er rent. Du kan dog godt bruge det til at skylle munden i efter tandbørstning eksempelvis. Koldt kildevand koster heldigvis kun omkring en krone, og kan købes overalt. Hav altid en flaske på dig for at undgå at dehydrere.

Hotellet

thailand hotelNår du tjekker ind på dit hotel, er det en god idé at foretage en kort ’sikkerhedsinspektion’. Undersøg om låsen virker, se efter en røgalarm, undersøg vinduerne – har de en ordentlig lukkemekanisme?

Efterlad aldrig værdier i dit rum. Der er ikke god nok sikkerhed, og det anbefales derfor at anvende en sikkerhedsboks, som der burde være på de fleste hoteller. Her kan du gemme alle dine værdigenstande, når du ikke bruger dem. Husk altid at låse døren til dig værelse og brug dørspionen, før du åbner døren.

De fleste hoteller har både visitkort på thailandsk og engelsk. Hav altid begge versioner på dig, da det kan ske, at du kommer til at køre med en chauffør, der ikke kan tale engelsk.

Badestrande

strande i thailandNår du besøger en badestrand i Thailand, er der mange regler der skal overholdes. Disse regler er dog nogenlunde de samme som andre steder i verden; brug fornuften. Bad aldrig alene – især ikke på øde steder, hvor I ikke kan ses eller høres af andre mennesker. Vær ligeledes opmærksom på, at der, på de fleste strande i Thailand, ikke er tilknyttet livreddere.

Topløs og nøgenbadning bliver set på med rynket pande, og det kan risikere at vise mangel på respekt og morale, afhængigt af hvor du bader.

Se dig omkring efter advarselsskilte og finder du et, så gå under ingen omstændigheder i vandet.

Taxaer

taxaer thailandSelvom det primært er tuk tuk’er, man ser køre rundt på gaderne, så er der også et hav af taxaer i Thailand. Dette er en meget sikker måde at transportere sig på, hvis blot du tager dine forholdsregler. Taxameteret starter på 35 baht, og hvis ikke, så bør man forlade taxaen, hvis man ikke på forhånd har lavet en anden aftale med chaufføren. Tag generelt ikke taxaer, der er parkeret foran hoteller og turistattraktioner – det er bedre at preje en forbikørende.

Tuk tuk

tuk tuk thailandEr man i Thailand, er det uundgåeligt at man støder på en tuk tuk. De er ikke det sikreste transportmiddel, men til gengæld er de ofte billige. Vælger du at køre med en, så aftal en pris på forhånd og betal aldrig, før du er ved slutdestinationen.
Mange tuk tuk-chauffører vil foreslå dig, at tage steder hen, som du aldrig har været før. Lad være med at acceptere disse tilbud, da de får provision, for at køre dig disse steder hen – hvad enten det er barer, sightseeing-ture, butikker eller andet.

Tasker

håndtaske thailandThailand er et fattigt land – i forhold til Danmark. Pas derfor godt på dine personlige genstande – dine tasker i særdeleshed. Hold den altid tæt ind til kroppen, især på steder med mange menneskker.

Løse kontanter

thai pengeHar du kontanter på dig, så vær altid opmærksom på, når du skal betale for noget – vis aldrig dine penge fram. Det kan være en god idé at dele dine penge op, så du holder nogle af dem i lommen eller pungen, og har de andre i en skjult lomme, bæltetaske eller et andet sted, hvor pengene er sikre sammen med dine kreditkort.

Smykker

Er du typen der går med dyre smykker, så overvej lige en ekstra gang, om de skal med på rejsen. Vælger du at medbringe dem, så bær dem dirkret, så de ikke ses så tydeligt. Det er ikke ualmindeligt, at tyve går efter smykker – især ikke på områder med mange folk. Brug helst kun dine værdifulde smykker ved særlige lejligheder, og hav dem gemt i en sikkerhedsboks resten af tiden.

Fest

fest i thailandEfterlad aldrig din drink og tag aldrig imod en drink fra en fremmed. Dette er meget vigtigt, hvis du vil have en god oplevelse i det thailandske byliv. Man hører oftere og oftere om folk, der får ’dopet’ deres drinks, og følgerne taler for sig selv. Sørg for ikke at drikke for meget, så du ikke kan finde hjem, og tag i det hele taget aldrig i byen alene. Har du drukket for meget, så sørg for, at der altid er en der kan følge dig hjem.

Hævemaskiner (ATMs)

ATM hævemaskine thailandSkal du hæve penge, så gå efter de hæveautomater du finder i banker. Disse er mest sikre. Hvis du skal bruge en andetsteds, så sørg for at dække tastaturet, når du skriver pinkoden. Put pengene i lommen eller i pengepungen umiddelbart efter, du har hævet.

Bedrageri

bedragier thailandSkal du betale med kort, så sørg altid for at dobbelttjekke beløbet, før du indtaster koden. Efterlad aldrig dit kort uden for syne, og skal du skrive under på noget, så tjek beløbet igen. I de fleste tilfælde, har du godkendt og accepteret beløbet, når først du har skrevet under.

Narkotika

stoffer i thailandHer er budskabet simpelt: Rør aldrig stoffer i Thailand. Straffen er hård, og du ønsker ikke at lægge dig ud med ordensmagten. Spørger nogen dig, om du er interesseret i at købe noget, så ignorer personen uden at virke den mindste smule interesseret. Personer der tilbyder den slags, kan lige så godt være civilbetjente, og de er i deres gode ret til at anholde dig på grundlag af en samtale.
Stikkere er heller ikke et sjældent syn, og selv tuk tuk-chaufføren kan være stikker. Ligemeget hvad, så undgå alt kontakt med typer, der vil sælge dig noget – uanset hvor meget du stoler på personen.

Gambling

gambling thailandBliver du inviteret til at spille med i et kortspil, pool eller andet, hvor gevinsten er penge, så tak venligt nej. Gambling er ulovligt i Thailand, og det bliver ikke set på med venligt sind.

Vær altid bevidst om hvor du er

Vær altid opmærksom på, hvor du er henne. Skulle der ske noget med dig eller en af de personer, du er sammen med, så er det nødvendigt at vide, hvor man er henne. Thailands politi har en speciel afdeling, der tager sig af turister, Thai Tourist Police. De er vant til at have med turister at gøre, der ikke ved, hvor de befinder dig. De fleste taler engelsk på et forståeligt plan Deres nummer er 1155. Skriv det ned i din telefonbog, så du altid har det ved hænden.

Ambassaden

danske embassade i bangkokDen danske ambassade i Thailand ligger i Bangkok, og nedenfor ses deres kontaktoplysninger.

10 Sathorn Soi 1

(Soi Attakarn Prasit)
South Sathorn Road
Bangkok 10120
Telefon:+66 (0) 2 343 1100

Fax:+66(0) 2 213 1752

E-mail: bkkamb@um.dk

Beskyt dit pas

Dansk pasI Thailand er det lovpligtigt at kunne identificere sig, så hav derfor altid en kopi af dit pas på dig. Politiet kan til enhver tid kræve at se dig pas. Hav dog aldrig dit rigtige pas på dig, medmindre du skal bruge det. Et pas er et yndet mål for tyve, og det er svært at erstatte det, hvis det bliver væk på en rejse.
Skal du leje en bil, motorcykel eller et andet transportmiddel, vil de fleste steder acceptere en kopi af dit pas. Er de ikke villige til at modtage en kopi, så find et andet sted. Passet er det mest værdifulde papir du har, når du er ude at rejse – værn derfor omkring det, og lad ikke fremmede holde det.

Husk at Thailand er et fantastisk land, men at man aldrig kan være for forsigtig, når man er så langt hjemmefra. Vær opmærksom og brug fornuften – snordå kan det ikke gå helt galt.
God ferie!

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Følg os her