Guide til thai mad

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Hvad er det nu lige Thai mad er? De fleste af os kender efterhånden godt til det lækre mad fra det thailandske køkken. Mange har i hvert fald prøvet thai mad mindst én gang på nogle af populære thai restauranter rundt omkring i Danmark. Ikke desto mindre vil vi her på siden give dig en lille introduktion til det Thailandske køkken, hvis du for eksempel står og skal afsted til Thailand, og måske endda har børn med. Det kan også være at du skal på en thailandsk restaurant, og gerne vil vide, hvad du skal bestille. I disse tilfælde – så er denne guide til dig!

Der findes meget ringe Thai mad rundt omkring i verden og i Danmark. Du kan endda få serveret dårlig thai mad i Thailand, ofte hvis du er i meget turisttunge områder, hvor maden bliver kastet ud, uden nogen stolthed og kærlighed i processen. MEN når thai mad er lavet korrekt, er det FANTASTISK. Noget af det bedste mad i Thailand kan sågar findes i en simpel gadebod. Mange mennesker betragter det som det bedste mad i verden. Thai mad er let, sundt, fuld af fantastiske dufte, og spækket med lækre grøntsager. Derudover så behøver det ikke være sindssyg stærkt.

Indhold

Hvad er thai mad?

Mange forbinder thai mad med chili, svedeture og brændende mave. Selvom det er sandt at der er chili i de fleste retter, så er de ikke altid super stærke. Mange af de store chili’er du finder i nogle retter minder mere om peberfrugt, end chili’er. Det er som regel de små grønne og røde chili’er, som du skal være opmærksom på, hvis du er følsom overfor stærke sager.

Hvis du er i Thailand, og i områder hvor der er mange turister, vil du ofte opleve at de laver maden mindre stærk, end de normalt ville. Hvis du gerne vil have den ‘rigtige’ ret, så skal du disse steder fortælle dem, at du gerne vil have det stærkt. Andre mere lokale steder skal du bede dem om mindre spicy, hvis du ikke ønsker det så stærkt. Her kan disse korte sætninger være handy at kunne:

  • Phet (spicy)
  • Phet Mak (meget spicy)
  • Mai Phet (ikke spicy)
  • Phet nit noi (en smule spicy)

Der findes et hav af forskellige retter, men langt de fleste af dem, kommer du ikke til at støde på på en dansk thai restaurant. Derfor får du her nogle eksempler på de klassiske thai retter, som de fleste elsker. Der findes også et par lokale retter, som vi vil komme ind over i en anden artikel.

Lad os starte med et par supper. Supper er ikke en forret i Thailand, men bliver serveret som en del af hovedmåltidet. De kan også blive serveret for sig selv, da du sagtens kan blive mæt af en suppe. De kan spises både med og uden ris. Der er ofte blade, grene og andre ingredienser i, som man normalt ikke spiser.

Supper

Tom Kha (Gai)

Tom Kha, eller Tom Kha Gai (med kylling) er en tynd kokosnødsuppe. Tom Kha kan gå fra at være ikke stærk overhovedet til MEGET stærk. De vigtigste ingredienser udover kokosmælk er lemongræs og galangal. Den er meget børnevenlig.

 

Tom Yum (Goong)

Tom Yum eller Tom Yum Goong (med rejer) er er af de absolut mest populære supper i Thailand, og du kan finde den alle vegne. Det er en stærk og sur suppe, som ofte bliver serveret med rejer.

Retter serveret med ris

Kra pao

Khao Pad Kra Pao er en af de mest populære hurtige retter, du finder overalt i Thailand, og min personlige favorit. Der findes mange varianter af denne ret, men laves som regel med kylling eller hakkat svinekød. Dette er en ret, hvor man ikke bør bede om “Mai Phet”, da chilien er en essentiel del af retten. Den serveres som regel altid med et spejlæg på toppen.

Khao Pad

Fried rice, eller Khao Pad, er endnu en klassiker, og er meget børnevenlig. Det er en af de få thailandske retter, hvor chili ikke indgår direkte i retten. Ofte smider man fiskesovs med chili (Prik Nam Pla) på retten.

Karry retter

Alle de thailandske karry retter er lavet med kokosmælk. Det er derfor langt fra de danske kylling i karry retter, som vi kender i Danmark, og som du for eksempel kan finde på den danske madblog Romanovich.dk. Kokosmælk er ikke det samme som kokosvand, som er det væske du finder i en kokosnød. Mælken er derimod lavet fra selve kødet inde i en kokosnød.

Grøn Karry

Den grønne karry er den mest genkendelige af de thailandske karry-retter. Den er ofte sødere end de andre karry-retter, som er rød, gul, massaman og penang karry.

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Skriv en kommentar

Følg os her