Sidst opdateret


Jeg skriver dette indlæg, da jeg selv blev udsat for kontakt med denne lille bille i weekenden, da jeg var ude og fiske.

Rovbillen også kaldet ”hæmolymfe” eller på thai ”โรคผิวหนังอักเสบ Paederus
Dette lille insekt er meget almindelig i Chiang Mai og er ikke meget mere end 1 cm lang.
Se artiklen på Wikipedia her: https://en.wikipedia.org/wiki/Paederus_dermatitis læs oversat til dansk her.

Når man kommer i kontakt med billen efterlader den et gift spor som huden opfatter som en slags for forbrænding og derfor troede jeg i starten at det var solen der havde været for skarp der midt på dagen da det mest af alt godt kunne minde om for meget sol.


Men da jeg også havde nogle plamager nogle steder i ansigtet tog jeg hen på et apotek og talte med en af de ansatte. Hun vidste med det samme er at der var tale om rov-billen og viste mig et billede af den på hendes telefon samt billeder af andre der havde været udsat for insektet.

Hun fortalte at hun ofte fik besøg af folk der havde været udsat for præcis det samme og at det var meget normalt på denne tid af året (læs: marts / april) i det nordlige Thailand.


Behandling

Jeg fik udleveret en lille creme på apoteket som jeg skal smøre på de områder af huden, hvor jeg har været i kontakt med billen.

Det skal jeg gøre to gange om dagen.

Cremen hedder “Fobancort Cream” og kostede 99 baht.

Fobancort_Cream

Fobancort_Cream

OBS: Jeg vil på det kraftigste anbefale at man selv tager ind på et apotek og viser udslættet inden man begynder at smøre cremen på. Cremen indeholder antibiotika og der skal derfor kun smøres meget lidt på områderne og kun bruges, hvis der er tale om denne form for udslæt.

Der findes stort set intet på dansk om denne lille laban, så derfor tænkte jeg at dette indlæg vil være en rar ting at kunne finde ved en søgning som dansker, hvis man er så uheldig at komme i kontakt med rovbillen!