Rovbiller Thailand – rødlig udslæt efter kontakt med insekt

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Jeg skriver dette indlæg, da jeg selv blev udsat for kontakt med denne lille bille i weekenden, da jeg var ude og fiske.

Rovbillen også kaldet ”hæmolymfe” eller på thai ”โรคผิวหนังอักเสบ Paederus
Dette lille insekt er meget almindelig i Chiang Mai og er ikke meget mere end 1 cm lang.
Se artiklen på Wikipedia her: https://en.wikipedia.org/wiki/Paederus_dermatitis læs oversat til dansk her.

Når man kommer i kontakt med billen efterlader den et gift spor som huden opfatter som en slags for forbrænding og derfor troede jeg i starten at det var solen der havde været for skarp der midt på dagen da det mest af alt godt kunne minde om for meget sol.

Men da jeg også havde nogle plamager nogle steder i ansigtet tog jeg hen på et apotek og talte med en af de ansatte. Hun vidste med det samme er at der var tale om rov-billen og viste mig et billede af den på hendes telefon samt billeder af andre der havde været udsat for insektet.

Hun fortalte at hun ofte fik besøg af folk der havde været udsat for præcis det samme og at det var meget normalt på denne tid af året (læs: marts / april) i det nordlige Thailand.

Behandling

Jeg fik udleveret en lille creme på apoteket som jeg skal smøre på de områder af huden, hvor jeg har været i kontakt med billen.

Det skal jeg gøre to gange om dagen.

Cremen hedder “Fobancort Cream” og kostede 99 baht.

Fobancort_Cream
Fobancort_Cream

OBS: Jeg vil på det kraftigste anbefale at man selv tager ind på et apotek og viser udslættet inden man begynder at smøre cremen på. Cremen indeholder antibiotika og der skal derfor kun smøres meget lidt på områderne og kun bruges, hvis der er tale om denne form for udslæt.

Der findes stort set intet på dansk om denne lille laban, så derfor tænkte jeg at dette indlæg vil være en rar ting at kunne finde ved en søgning som dansker, hvis man er så uheldig at komme i kontakt med rovbillen!

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

3 kommentarer til “Rovbiller Thailand – rødlig udslæt efter kontakt med insekt”

 1. Kristian hi. I was in Kanchanabhuri in November last year & was very badly affected by this nasty bug. I was staying on a houseboat & left my towel outside to dry overnight. Soon after using it the next day, I was covered in a severe red rash on many parts of my body.
  It felt like I had been burnt with fire.
  The doctor thought that the paederus beetle had gotten onto my towel as I never saw it. I have still got scars on my legs after all this time!

  Svar
  • Hi Mal,
   Thanks for your story – it dosnt sound like any fun at all!
   It felt the same when i got it, like fire.

   My scars are gone though.

   Svar
 2. Thank You for your information.
  I’m worKing here in Phetchabun. I’m experiencing now the bite of beatles. In my left arm and it irritates me.I will buy the cream.I’m afraid it will spreas in my whole body.

  Svar

Skriv en kommentar

Følg os her