10 gode råd til hvordan man gebærder sig i Thailand

Opdateret:

Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Det kan være svært, at finde hoved og hale i den thailandske kultur, og endnu svære kan det være at finde ud af, hvordan man skal opføre sig i et fremmed land med anderledes kultur, levevilkår og ikke mindst religion.

Derfor har vi samlet 10 gode råd til, hvordan man gebærder sig i Thailand, som du kan læse her:

 

1. Lad være med at medbringe store mængder tøj

Du kan få vasket, tørret og foldet dig tøj for godt sels kroner pr kilo (20-50 baht). Du afleverer tøjet en dag, og henter det den næste. 4-5 dages forbrug af tøj er mere end rigeligt. Desuden koster tøj ikke det store i Thailand.

 

2. Lad være at tage med tuk-tuk

Tuk-tuk lugter, er langsomme og chaufførene tager dig nøjagtig derhen de selv synes (de kører dig til butikker der sælger ragelse, fordi de bliver betalt for det) Først og fremmest koster taxa med aircondition det samme! Undgå tuk-tuk og tag en taxa. OG .. inden du stiger ind i taxaen skal du sørge for at spørge chaufføren om han har et taxameter, og om det virker! Hvis de lader som om det ikke gør, så stig ud igen. Så svært er det ikke at finde en fair taxachauffør. Hvis du er i Bangkok, så tag med SkyTrain eller båd taxier – de er begge til stor fornøjelse.

 

3. Vær opmærksom, hvis du køber mad fra gaden

Mad på gaden er billigt, og i de fleste tilfælde sker der intet ved at spise det. Dog skal du være opmærksom på, om det er en bod med mange kunder – her er råvarerne nemlig friske. Det er vigtigt, at huske på, at fødevarer i den vestlige verden bliver behandlet langt mere hygiejnisk, og at det tager noget tid for maven at vænne sig til den thailandske hygiejne.

 

4. Munkene er ikke så hellige, som de ser ud

Munkene er måske noget af det mest hellige i Thailand, men det er vigtigt at huske på at Thailand er et fattigt land i udvikling, og at der derfor er gode vilkår, hvis man er munk – og mange ‘flygter’ derfor fra livet på gaden, for at blive munk. Bliv heller ikke forundret, hvis du møder en munk der snakker i mobiltelefon i en rød taxa.

 

5. Vær opmærksom, hvis du omtaler Buddha eller kongefamilien

Thailand er kendt for sit fredelige og venlige sindelag, men vær alligevel opmærksom, hvis du bevæger dig ind på følsomme emner som kongefamilien eller Buddha. Ikke alene kan negativ omtale af begge fornærme folk – det kan rent faktisk medføre fængselsstraf og i værste tilfælde dødsstraf. Peg aldrig på noget med fødderne, da disse ses som urene, og løft dig aldrig højre op end en statue, plakat eller andet der symboliserer kongefamilien eller Buddha. For et par år tilbage gik en mentalt forstyrret mand amok på en statue af Buddha, hvilket resulterede i at forbipasserende tævede ham til døde.

 

6. Massage

Skal det være pænt eller “beskidt”? Begge slags er mere end tilgængeligt, og de vil alle sammen prøve at fange din opmærksomhed som du går ned af gaden. De pæne massagepiger er ældre, større, og går i polo t-shirts. De “beskidte” (“sexy massage” eller “special massage”) massagekvinder er yngre og går i udfordrende tøj. Prisen varierer meget.

 

7. At prutte om prisen på markederne

Her bør du vide, hvad du gør. Ofte vil forhandlerne bede dig om 10 gange værdien af hvad du ønsker at købe. Ryst mistroisk på hovedet, og forhandleren vil som oftest række dig en lommeregner. Skriv 1/10 af hvad de har bedt dig om og hvis dem det, og så vil de ryste på hovedet af dig, og fortælle dig at det er en rigtig god pris, at produktet er ægte og af bedste kvalite, og så trække 10% af prisen. Hvis du er heldig kan du presse dem ned på 30-50% mindre end hvad du oprindelig blev tilbudt. Du burde egentlig kunne få det billigere, men det er næsten umuligt (de er alt for gode til at forhandle, og der står et hav af tourister bag dig som sikkert er nemmere at narre). Når først du har sagt ja til en pris der er blevet foreslået, så er du forpligtet til at købe det. Lad være med bare at prutte for at øve dig. Se om du kan nå at opleve nattemarkederne i Bangkok – de er fantastiske!

 

8. Undgå scams

Hvis nogen nærmer sig dig og fortæller dig at hvor du nu end er på vej hen har lukket, eller åbner meget senere, så ignorer dem. Specielt hvis det er nogen der fortæller dig de kan skaffe dig gode priser på håndsyede jakkesæt. Mange af scammerne skiller sig ikke rigtig ud, og kan være svære at gennemskue.

 

9. Vær forberedt på varmen og myggene

Thailand er varmt og tropisk næsten hele året rundt, og der er meget varmt med høj luftfugtighed. Myggene er overalt (dog de fleste steder heldigvis malariafri). Du kan købe solcreme næsten over det hele, men myggespray er ikke ligeså nemt at få fat i. Få fat i en lille flaske Ultrathon eller Cutter. En lille flaske holder længere end du regner med. Mod varmen skal du huske ofte at drikke vand på flaske, og at blive ude af solen (medmindre du er vant til det) på varmens højdepunkter.

 

10. Tag ikke kun til Thailand for at nyde antikken

Der er et utal af templer, paladser, museer og lignende i Thailand, men det er oprigtigt nedladende at opføre sig som om landet har set sine bedste dage, og der ikke er noget ved hverdagens Thailand der er værd at opleve. Hvordan thaier tilvænner sig, sammenligner sig med eller ignorerer de globale trends indenfor musik, mode, shopping, mad, biograf og lignende er fascinerende. To steder i Bangkok som du ikke må gå glip af er: Siam Paragon og Bed Supperclub. Siam Paragon er et enormt luksus supermarked (det har sågar en Lamboghini forhandler), men det har bemærkelsesværdigt god og billig mad i det imponerende “Food Court”.

 

Held og lykke med din rejse til Thailand!

Photo of author

OM Kristian Ole Roerbye

Kristian har siden 2009 har boet og drevet virksomhed fra Chiang Mai af. Han er danskeren bag Nordthailand.dk - her deler han ud af sin viden om byen og Thailand generelt.

Følg os her